Bőrgyár Kulturális Egyesület » 2007» October

Kedves Bőrgyár barátok!

A BŐRGYÁR Kulturális Egyesület a városban meglévő különböző művelődési területek hiányosságainak pótlására létrehozott civil szervezet. 2003-ban kezdtük meg munkánkat, majd 2004 végén hivatalosan bejegyzett civil szervezetté alakultunk az egykori Bőrgyár épületének kulturális célú újrahasznosítása érdekében.

Programjaink változatosságával igyekszünk kielégíteni a város, a magaskultúra, illetve szubkultúra iránt érdeklődő lakosságának igényeit. Ezt az elmúlt négy év alatt megrendezett kilenc Bőrgyári Capriccio, a három „Akció a városi zöld területekért” landart akciók, a Földgömbőr és további számos kisrendezvényünk tapasztalatai alapján mondhatjuk. A különböző estjeinken és kisfesztiváljainkon eddig közel nyolcezer fős közönség fordult meg. Célkitűzéseinket megerősíti az a tény, hogy az elmúlt évek során megjelent egy fiatal tehetséges művészgeneráció, akik a Bőrgyárat ideális helyszínnek tekintik alkotói tevékenységük folyamatában és műveik bemutatásában.

Programjaink célja, hogy színesítsék Székesfehérvár, valamint a régió és az ország kulturális rendezvényeinek sorát, de elsősorban a város kulturális vonzerejét. A színvonalas szórakozásra vágyó közönség, és a fiatal művészek, előadók elvándorlásának megállítása is a Bőrgyár project céljai között szerepel egy művészeti alkotóház megvalósulásával. Országosan ismert, rangos együttesek, művészek, illetve tehetséges pályakezdők felléptetésével, bemutatásával teret és nyilvánosságot kívánunk nyújtani minden alkotónak.

Sajnálatos módon az elmúlt másfél – egy év során a Bőrgyár épülete környékén élők több fórumon kinyilvánították nemtetszésüket az egyesület munkájával, a rendezvények szervezésével kapcsolatban. Zavarja őket a zenei rendezvények hangereje, illetve a gyárból távozó fiatalok hangoskodása. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a gyár közvetlen közelében két „presszó” és egy éjszakai zenés szórakozóhely is működik, melynek „közönségét” rendszeresen összetévesztik a rendezvényeinket látogató közönséggel.)

Az Egyesület tudja, hogy a gyár jelenlegi állapota nem alkalmas rendszeres zenei programok megszervezésére, azonban (az átlagosan) havi egy alkalommal szervezett programok – melyek nem mindegyike zenei – megítélésünk szerint nem ró a környéken lakókra elviselhetetlen terhet.

A Bőrgyár Kulturális Egyesület megszületésekor a Bőrgyár, mint alkotóház, művészeti központ létesítéséért, megvalósulásáért demonstráltunk, s a mai napig rendezvényeinkkel kívánjuk felhívni a székesfehérvári polgárok és döntéshozók figyelmét arra, hogy szükség van erre a régi gyárépületre, mely életre kelne az új funkció által.

Egyesületünknek soha nem volt célja a lakók nyugalmának megzavarása. Programjainkat minden esetben úgy szervezzük, hogy azok minden korosztály számára értékes művelődési, szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget nyújtsanak, s amelyekre minden estben szeretettel várjuk és hívjuk a közvetlen környezetünkben élőket is.

A jövőt mindenképpen szoros együttműködésben kívánjuk elképzelni Székesfehérvár kulturális és ifjúsági nonprofit szervezeteivel és Székesfehérvár önkormányzatával. Számítunk a döntéshozók segítségére abban, hogy a Bőrgyár régi épületét közös erővel alkalmassá tudjuk tenni a művészeti, ifjúsági központ létrehozására.


Sajnos úgy érezzük, hogy helyzetünk végképp ellehetetlenült azáltal, hogy Székesfehérvár város Városgondnoksága – a Bőrgyár üzemeltetője – olyan szerződésmódosítást kíván az Egyesülettel aláíratni, mely nagyban korlátozná lehetőségeinket alapító célunk elérésében.

Ezúton kérjük az elmúlt 5 év során fellépő előadóművészeket, zenészeket, képzőművészeket, a Bőrgyár közönségét, hogy nyilvánítsák ki véleményüket a gyár támogatása mellett, akár írásban (Warvasovszky Tihamér - Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesterének címzett levélben), akár művészeti akció formájában.


Kapcsolat

A Gyár és környezete

Mondd el a véleményedet!| 2007. 10. 17. 0:14|Bejegyzés nyomtatása

Táncház a Bőrgyárban

2007. október 19. Péntek - 19:00
Mezőföldi Tánctanítás - Zenél a Fidula Zenekar
19:00 - Daltanulás és ismerkedés a néphagyományokkal
19:30 - Mezőföldi táncok tanítása
          [Tanít: Hahn-Kakas István Örökös Aranysarkantyús táncos és párja]
20:30 - 22:00 - Szabad mulatság - játszik a Fidula Zenekar

Október 19-én tartjuk első táncházunkat a Bőrgyárban, ahova minden táncot és zenét kedvelő embert nagy-nagy szeretettel várunk.

A Táncház képei

Mondd el a véleményedet!| 2007. 10. 16. 16:12|Bejegyzés nyomtatása

Elindult az új weblap

Kísérletileg elindítottuk új weboldalunkat.

Lesz még sokféle bővítése: kapcsolatok, támogatók, feltöltjük az archívumot, a régi üzenőfal is be lesz újra építve.

Ha valami észrevételetek vagy hibajelzésetek van, kérlek írjátok meg nekem: Kovács István.

Ha nosztalgiázni támad kedvetek a menüből elérhető a régi oldal.

Mondd el a véleményedet!| 2007. 10. 07. 22:03|Bejegyzés nyomtatása

A péntek estére szervezett IMPROVIZÁCIÓS EST és a szombat estére szervezett SZPUTNYIK EST elmarad [október 5-6.].

Rendezvényeinket a VÁROSGONDNOKSÁG nem engedélyezte - lakossági tiltakozás nyomán az október 6.-i Nemzeti gyásznapra tekintettel [Aradi vértanúk].

Sajnos helyette más rendezvényt sem tudunk tartani és ezt az eseményt nem valószínű, hogy megtartjuk más időpontban hiszen most van az űrkorszak 50. évfordulója, legfeljebb abban az esetben, ha szombaton 18:59-kor a Bőrgyár udvarán megállítunk egy órát és csak egy számunkra kedvezőbb időszakban indítjuk újra.

Az Egyesület szívből sajnálja, hogy a városlakóknak szervezett programja -önhibáján kívül-ismét meghiúsul.

Mediaprayer [Szíjjártó Attila] az est alkalmából készített egy videoklippet “űrmérték” címmel, amelyet az előadás hiányában rendelkezésünkre bocsátott.
Letölthető - megnézhető itt [24 perc, 60 MByte].

Rendezvényeink hiányában látogassátok meg a város-régió egyéb programjait:

Október 5., péntek

- Aida - Vörösmarty Színház [19:00]
- Filmvetítés, jazzkoncert - Öreghegyi Közösségi Ház [19 órától]
- Frenk koncert + vendégek - Fezen klub
- Pesovár Ferenc V. Országos Csoportos Népdaléneklési Verseny - Fejér Megyei Művelődési Központ
- Utcabál - The Flippers - Móri Bornapok [20:00]
- Irigy Hónaljmirigy koncert - Móri Bornapok [21:30]
- 00-04.00-ig DISCO - Móri Bornapok [21:30]

Október 6., szombat
- 4. Tarzan Fesztivál - Fezen klub
- A lipcsei Tamás-templom kórusának hangversenye - Barátok temploma [19:00]
- Harmónia Zeneklub [Super Infra Color, Dúr-Moll Band] - Vörösmarty Mihály Művelődési Ház [17:00-tól]
- Pesovár Ferenc V. Országos Csoportos Népdaléneklési Verseny - Fejér Megyei Művelődési Központ.
- Balázs Fecó koncert - Móri Bornapok [17:30]
- Happening Band - Utcabál - Móri Bornapok [19:00]
- Nemzetközi Táncház - a Néptáncfesztivál résztvevőivel - Móri Bornapok [19:00]
- Demjén Ferenc koncert - Móri Bornapok [21:30]
- 21.00-04.00-ig „Buli-sátor” - Móri Bornapok [21:00]

Kapcsolat

A legutóbbi gyűlés képei

Kovács Milán képei

Mondd el a véleményedet!| 2007. 10. 04. 19:03|Bejegyzés nyomtatása2007 © Bőrgyár Kulturális Egyesület. Minden jog fenntartva!