Bőrgyár Kulturális Egyesület » Kedves Bőrgyár barátok!

Kedves Bőrgyár barátok!

A BŐRGYÁR Kulturális Egyesület a városban meglévő különböző művelődési területek hiányosságainak pótlására létrehozott civil szervezet. 2003-ban kezdtük meg munkánkat, majd 2004 végén hivatalosan bejegyzett civil szervezetté alakultunk az egykori Bőrgyár épületének kulturális célú újrahasznosítása érdekében.

Programjaink változatosságával igyekszünk kielégíteni a város, a magaskultúra, illetve szubkultúra iránt érdeklődő lakosságának igényeit. Ezt az elmúlt négy év alatt megrendezett kilenc Bőrgyári Capriccio, a három „Akció a városi zöld területekért” landart akciók, a Földgömbőr és további számos kisrendezvényünk tapasztalatai alapján mondhatjuk. A különböző estjeinken és kisfesztiváljainkon eddig közel nyolcezer fős közönség fordult meg. Célkitűzéseinket megerősíti az a tény, hogy az elmúlt évek során megjelent egy fiatal tehetséges művészgeneráció, akik a Bőrgyárat ideális helyszínnek tekintik alkotói tevékenységük folyamatában és műveik bemutatásában.

Programjaink célja, hogy színesítsék Székesfehérvár, valamint a régió és az ország kulturális rendezvényeinek sorát, de elsősorban a város kulturális vonzerejét. A színvonalas szórakozásra vágyó közönség, és a fiatal művészek, előadók elvándorlásának megállítása is a Bőrgyár project céljai között szerepel egy művészeti alkotóház megvalósulásával. Országosan ismert, rangos együttesek, művészek, illetve tehetséges pályakezdők felléptetésével, bemutatásával teret és nyilvánosságot kívánunk nyújtani minden alkotónak.

Sajnálatos módon az elmúlt másfél – egy év során a Bőrgyár épülete környékén élők több fórumon kinyilvánították nemtetszésüket az egyesület munkájával, a rendezvények szervezésével kapcsolatban. Zavarja őket a zenei rendezvények hangereje, illetve a gyárból távozó fiatalok hangoskodása. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a gyár közvetlen közelében két „presszó” és egy éjszakai zenés szórakozóhely is működik, melynek „közönségét” rendszeresen összetévesztik a rendezvényeinket látogató közönséggel.)

Az Egyesület tudja, hogy a gyár jelenlegi állapota nem alkalmas rendszeres zenei programok megszervezésére, azonban (az átlagosan) havi egy alkalommal szervezett programok – melyek nem mindegyike zenei – megítélésünk szerint nem ró a környéken lakókra elviselhetetlen terhet.

A Bőrgyár Kulturális Egyesület megszületésekor a Bőrgyár, mint alkotóház, művészeti központ létesítéséért, megvalósulásáért demonstráltunk, s a mai napig rendezvényeinkkel kívánjuk felhívni a székesfehérvári polgárok és döntéshozók figyelmét arra, hogy szükség van erre a régi gyárépületre, mely életre kelne az új funkció által.

Egyesületünknek soha nem volt célja a lakók nyugalmának megzavarása. Programjainkat minden esetben úgy szervezzük, hogy azok minden korosztály számára értékes művelődési, szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget nyújtsanak, s amelyekre minden estben szeretettel várjuk és hívjuk a közvetlen környezetünkben élőket is.

A jövőt mindenképpen szoros együttműködésben kívánjuk elképzelni Székesfehérvár kulturális és ifjúsági nonprofit szervezeteivel és Székesfehérvár önkormányzatával. Számítunk a döntéshozók segítségére abban, hogy a Bőrgyár régi épületét közös erővel alkalmassá tudjuk tenni a művészeti, ifjúsági központ létrehozására.


Sajnos úgy érezzük, hogy helyzetünk végképp ellehetetlenült azáltal, hogy Székesfehérvár város Városgondnoksága – a Bőrgyár üzemeltetője – olyan szerződésmódosítást kíván az Egyesülettel aláíratni, mely nagyban korlátozná lehetőségeinket alapító célunk elérésében.

Ezúton kérjük az elmúlt 5 év során fellépő előadóművészeket, zenészeket, képzőművészeket, a Bőrgyár közönségét, hogy nyilvánítsák ki véleményüket a gyár támogatása mellett, akár írásban (Warvasovszky Tihamér - Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesterének címzett levélben), akár művészeti akció formájában.


Kapcsolat

A Gyár és környezete

Mondd el a véleményedet!| 2007. 10. 17. 0:14|Bejegyzés nyomtatása

Hozzászólások »

  1. 1

    Üdvzölet!

    Nos, gondolta volna valaki, hogy ez nem fog bekövetkezni? Gondolta volna bárki is, hogyha egyszer valamit - akárcsak a legkisebb mértékben is - sikeresnek mondhatunk, azt nem fogják azonnal támadni, és minden erővel lerombolásra ítélni?
    Ha már bárki körülnézett ebben az országban, akkor nincs ezen mit csodálkozni. A beszűkült, degenerált, agymosott emberi testek, amelyeknek egyetlen célja a fogyasztás, bizony rájött, hogy zavarja valami, ami felett egész idáig szemet bírt hunyni - a más ember szabadulni akarása.
    Persze ha már egyszer indul a paraszt, akkor annak nagyban kell mennie, és egyből hangos a zene, büdösek a kölkök, meg különben is, hogy jönnek hozzá…

    Most legyek ezen ideges? Igen, az vagyok, és nagyon elegem van már ezekből a szánalmas, emberi alakot öltött, vegetáló robotokból, akiknek mindig van valami gondjuk, bajuk, óhajuk meg sóhajuk.
    És persze a város majd meglátjuk hova áll. Mert hát a fiatalok sajnos kevesebben vannak manapság, a többi szavazata jobban elkél.

    Sok sikert az ügy keresztülvitelében, jó hely a Bőrgyár, túl jó ahhoz, hogy csak úgy elintézze néhány zajszintmérős papucsállatka!

    Róbert

    Nemes Róbert — 2007. 10. 19. (23:33:26)

(szükséges)

(szükséges)



2007 © Bőrgyár Kulturális Egyesület. Minden jog fenntartva!